W  I  N  O  L  O  G  I  A

o   w i n o r o ś l i   i   w i n i e

strona główna  |  wydarzenia  |  artykuły  |  książki  |  polskie wino  |  galeria  inne strony  |  o/about  |  mój blog

uprawa winorośli »

winiarstwo »

odmiany winorośli »

poradnik winiarza »

podróże/regiony »

ludzie wina »

historia/tradycje »

wokół stołu »

degustacja i ocena »

ekomomia i prawo »

a r t y k u ł y |  w i n i a r s t w o

Epigoni i moderniści, czyli tokajskie kontrowersje »

08-01-2014  |  Jednym z elementów życia winiarskiego w Tokaju jest spór pomiędzy tamtejszymi tradycjonalistami i modernistami. Rzecz cała zaczęła się mniej więcej przed dwudziestu laty, gdy pojawiły się pierwsze „nowoczesne” tokaje. Owe pełne świeżego owocu i skoncentrowane niczym marmolada wina różniły się diametralnie od obowiązującej tam wówczas silnie utlenionej maniery. »czytaj więcej...


Kolor bursztynu »

28-o3-2013  |  W pewnych kręgach europejskich i zamorskich winiarzy ostatnio dość modne stały się białe wina wyrabiane archaiczną metodą długiej maceracji w miazdze winogron. Wina takie zwykło się nazywać „pomarańczowymi”. »czytaj więcej...


wadywina2[1].jpg (17679 bytes)

Smak ziemi - czyli o mineralności »

06-10-2012  |  Panuje dość powszechne przekonanie, że w winie mogą być wyczuwalne substancje pobrane przez korzenie winorośli bezpośrednio z gleby i podłoża, a następnie zgromadzone w winogronach. Jednak współczesne badania wykluczają taki bezpośredni transfer smaków i perfumy z ziemi i skał do winogron. »czytaj więcej...


Wady i choroby wina »

26-07-2011  |   Wyrób wina zawsze obciążony jest ryzykiem, że końcowy efekt nie zawsze będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami. Podczas całego procesu produkcji mogą bowiem pojawić się różne nieoczekiwane procesy i skażenia, które niekorzystnie wpływają na aparyc, zapach i smak gotowego trunku. »czytaj więcej...

Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie. Część pierwsza: poprawa jakości win białych »

21-01-2011  |   Poprawiona i uzupełniona wersja wydanej w 2007 roku broszury Wojciecha Bosaka o produkcji win białych. Nasi winiarze znajdą tam wiele prostych sposobów na to, jak na poszczególnych etapach wyrobu wina ustrzec się najczęściej popełnianych błędów i zapewnić sobie odpowiednią jego jakość . »pobierz plik PDF

Tradycyjne technologie win gruzińskich »

28-08-2010  |  Gruzja, to niewątpliwie kolebka światowego winiarstwa, a amfory służyły do wyrobu wina od zarania jego dziejów. Znana od tysięcy lat metoda produkcji wina w zakopanych w ziemi wielkich glinianych dzbanach kwewri nigdy nie została tam zapomniana, a dziś wręcz wraca do łask winiarzy - nie tylko gruzińskich. »czytaj więcej...

Genetyka fermentacji (o drożdżach GMO) »

21-11-2010  |  W wielu krajach od lat pracuje się również nad stworzenie genetycznych modyfikacji drożdży przydatnych do produkcji wina. Badania takie prowadzi się między innymi we Francji, Niemczech, Szwecji, USA, Kanadzie i RPA. Cele, jakie tu stawiają sobie badacze są bardzo różne. »czytaj więcej...

Beczki i wpływ drewna na wino »  |  27-06-2010  

Wina likierowe (wzmacniane) »  |  19-06-2010

Drożdże »  |  19-06-2010  

Klarowanie wina »  |  19-06-2010  

Maceracja węglowa - nie tylko beaujolais »  |  19-06-2010

 

 

 

 

 

© copyright by winologia.pl 2008-2011  |  wszelkie prawa zastrzeżone  |  strona przeznaczona dla osób pełnoletnich

strona główna  |  wydarzenia  |  artykuły  |  książki  |  polskie wino  |  galeria  inne strony  |  o/about  |  mój blog