W I N O L O G I A |
||||
o w i n o r o ś l i i w i n i e |
||||
strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about | mój blog |
||||
a r t y k u
ł y | w i n i a r s t w o
Epigoni i moderniści, czyli tokajskie kontrowersje » 08-01-2014 | Jednym z elementów życia winiarskiego w Tokaju jest spór pomiędzy tamtejszymi tradycjonalistami i modernistami. Rzecz cała zaczęła się mniej więcej przed dwudziestu laty, gdy pojawiły się pierwsze „nowoczesne” tokaje. Owe pełne świeżego owocu i skoncentrowane niczym marmolada wina różniły się diametralnie od obowiązującej tam wówczas silnie utlenionej maniery. »czytaj więcej... 28-o3-2013 | W pewnych kręgach europejskich i zamorskich winiarzy ostatnio dość modne stały się białe wina wyrabiane archaiczną metodą długiej maceracji w miazdze winogron. Wina takie zwykło się nazywać „pomarańczowymi”. »czytaj więcej... Smak ziemi - czyli o mineralności » 06-10-2012 | Panuje dość powszechne przekonanie, że w winie mogą być wyczuwalne substancje pobrane przez korzenie winorośli bezpośrednio z gleby i podłoża, a następnie zgromadzone w winogronach. Jednak współczesne badania wykluczają taki bezpośredni transfer smaków i perfumy z ziemi i skał do winogron. »czytaj więcej... 26-07-2011 | Wyrób wina zawsze obciążony jest ryzykiem, że końcowy efekt nie zawsze będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami. Podczas całego procesu produkcji mogą bowiem pojawić się różne nieoczekiwane procesy i skażenia, które niekorzystnie wpływają na aparycję, zapach i smak gotowego trunku. »czytaj więcej... Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie. Część pierwsza: poprawa jakości win białych » 21-01-2011 | Poprawiona i uzupełniona wersja wydanej w 2007 roku broszury Wojciecha Bosaka o produkcji win białych. Nasi winiarze znajdą tam wiele prostych sposobów na to, jak na poszczególnych etapach wyrobu wina ustrzec się najczęściej popełnianych błędów i zapewnić sobie odpowiednią jego jakość . »pobierz plik PDF Tradycyjne technologie win gruzińskich » 28-08-2010 | Gruzja, to niewątpliwie kolebka światowego winiarstwa, a amfory służyły do wyrobu wina od zarania jego dziejów. Znana od tysięcy lat metoda produkcji wina w zakopanych w ziemi wielkich glinianych dzbanach kwewri nigdy nie została tam zapomniana, a dziś wręcz wraca do łask winiarzy - nie tylko gruzińskich. »czytaj więcej... Genetyka fermentacji (o drożdżach GMO) » 21-11-2010 | W wielu krajach od lat pracuje się również nad stworzenie genetycznych modyfikacji drożdży przydatnych do produkcji wina. Badania takie prowadzi się między innymi we Francji, Niemczech, Szwecji, USA, Kanadzie i RPA. Cele, jakie tu stawiają sobie badacze są bardzo różne. »czytaj więcej... Beczki i wpływ drewna na wino » | 27-06-2010 Wina likierowe (wzmacniane) » | 19-06-2010 Drożdże » | 19-06-2010 Klarowanie wina » | 19-06-2010 Maceracja węglowa - nie tylko beaujolais » | 19-06-2010
|
|
|||
© copyright by winologia.pl 2008-2011 | wszelkie prawa zastrzeżone | strona przeznaczona dla osób pełnoletnich |
||||
strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about | mój blog |
||||