W I N O L O G I A |
||||
o w i n o r o ś l i i w i n i e |
||||
strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about | mój blog |
||||
|
a r t y k u ł y | odmiany winorośli SAPERAWI (SAPERAVI*, საფერავი) Wojciech Bosak | 30-12-2013
Saperawi (wg ilustracji w: Ketskhoveli et al. 2012)
Jest to najważniejsza pod względem powierzchni upraw i znaczenia
gospodarczego gruzińska odmiana na wina czerwone. Saperawi jest też bodaj
jedynym autochtonicznym szczepem z rejonu Kaukazu, którego nazwa stała się
nieco szerzej znana i w pewnym stopniu rozpoznawalna wśród konsumentów wina
na świecie (przynajmniej tych bardziej wyrobionych). Dlatego niektórzy z nas
mogą być zaskoczeni, że jeszcze niedawno była to odmiana uprawiana w Gruzji
na znacznie mniejszą skalę, niż najpopularniejsze tam odmiany do wyrobu win
białych, jak
»rkaciteli (rkatsiteli) i colikouri (tsolikouri), o których
raczej mało kto na świecie słyszał.
Ostatni urzędowy
»spis winnic z 2004 roku wykazał, że uprawy saperawi w całej
Gruzji zajmowały wtedy zaledwie 3704 hektary, co stawiło mniej, niż 10
procent ogólnej powierzchni tamtejszych winnic. Z tego tylko 2801 hektarów
znajdowało się w wieku produkcyjnym. Tą dysproporcję między stosunkowo
skromnym areałem upraw, a nieźle już ugruntowaną międzynarodową reputacją
tego szczepu można dość łatwo wytłumaczyć. Otóż w Gruzji właściwie nie ma
tradycji picia win czerwonych i dopiero ostatnio zaczyna się to powoli
zmieniać. Do niedawna też niemal cała komercyjna produkcja tych win, wśród
których najwięcej powstaje właśnie na bazie saperawi, trafiała na
zagraniczne rynki. Bo też chyba żaden inny spośród autochtonicznych
gruzińskich szczepów na wina czerwone nie trafia tak mocno w gusta
międzynarodowych konsumentów. W ostatnich latach była to odmiana najczęściej
sadzona w gruzińskich winnicach (głównie z myślą o eksporcie wina) i szacuje
się, że powierzchnia jej upraw mogła wzrosnąć obecnie nawet do 7–8 tysięcy
hektarów.
Uprawy saperawi w miejscowości Chaszmi (Khashmi) w Kachetii – jedno z najwyżej cenionych siedlisk dla tego szczepu
Saperawi znaczy po gruzińsku
‘barwnik’, ‘farba’ (od sapere –
‘ciemny’), co dość dobrze oddaje charakter tej odmiany. Otóż odznacza się
ona szczególnie dużą zawartością czerwonego barwnika w owocach i jako jedna
z nielicznych ciemnych selekcji winorośli właściwej (V. vinifera) posiada sok zabarwiony na różowo (inne zawierają
barwnik wyłącznie w skórkach winogron). Jest to niewątpliwie bardzo stary
szczep, znany co najmniej od średniowiecza, o czym świadczy spora
różnorodność jego lokalnych mutacji i klonów (jak saperawi buduszurisebri,
saperawi grdzelmarcwala, saperawi mschwilmarcwala, saperawi paczcha i inne).
Wbrew obiegowym opiniom szczep ten nie wywodzi się z Kachetii, choć dziś
jest tam najbardziej rozpowszechniony. Ampelografowie i historycy od dawna
twierdzą, że prawdziwa ojczyzna saperawi znajduje się w górzystej Meschetii
w południowo-zachodniej Gruzji, na pograniczu z Turcją i stamtąd odmiana ta
rozprzestrzeniła się najpierw do Kartlii, a następnie do innych regionów
Gruzji. Tezę tą potwierdzają współczesne badania genetyczne, które wykazały,
że najbliższymi znanymi krewnymi współcześnie uprawianych krzewów saperawi
są dzikie winorośle występujące w dolinie rzeki Kury (Mtkvari) na terenie
Meschetii. Również pod względem morfologicznym saperawi jest bardziej
zbliżone do autochtonicznych odmian z zachodniej Gruzji (tzw. „grupa
kolchidzka”), niż winorośli ze wschodniej części kraju (tzw. „grupa
kachetyjska”).
Pierwsze wzmianki o uprawie tego szczepu w Kachetii pochodzą dopiero z końca
XVII stulecia, choć właśnie ten region stał się ostatecznie jego drugą
ojczyzną. Jak się szacuje, obecnie w tym regionie znajduje się ponad 90
procent wszystkich gruzińskich upraw saperawi, a szczep ten od dawna jest
tam uważany za „rodzimy”. Stamtąd też pochodzą praktycznie wszystkie słynne
wina z tej odmiany. Najbardziej znane obecnie apelacje zarezerwowane dla
tego szczepu, to Napareuli i Mukuzani dla win wytrawnych oraz Achaszeni (Akhasheni)
i Kindzmarauli dla win półsłodkich. Szczególnie też ceni się wina pochodzące
z poszczególnych miejscowości, jak Chaszmi (Khashmi), Kardenachi (Kardenakhi),
Bakurciche (Bakurtsikhe) – słynne jest zwłaszcza tamtejsze
cru Achoebi (Akhoebi) – Mukuzani,
Kondoli, Napareuli, Kwareli (Kvareli), Anaga i Tibaani.
Dojrzałe grono saperawi
Poza Kachetią spore plantacje saperawi spotyka się w Kartlii, Imeretii i
Raczy, w których to regionach szczep ten zajmuje łącznie kilkaset hektarów.
Już w połowie XIX wieku zaczęto sadzić saperawi także poza Gruzją, najpierw
w różnych rejonach na południu ówczesnej Rosji, a po ostatniej wojnie także
w innych krajach. Dziś uprawy tej odmiany spotyka się na Ukrainie (ok. 1500
ha), w Mołdawii (ok. 900 ha), południowej Rosji (ok. 700 ha, głównie w Kraju
Krasnodarskim, a także w Rostowie n/Donem). Na mniejszą skalę uprawia się
saperawi w Armenii, Azerbejdżanie, Bułgarii, Rumunii, a także w w Australii
(m.in. w King Valley w Victorii, w Barosa i McLaren Vale w Australii
Południowej) i w USA (w Finger Lakes w stanie Nowy Jork).
Tak duża popularność tej odmiany na pewno nie jest przypadkowa, lecz bierze
się z jego rozlicznych walorów użytkowych. Krzewy saperawi odznaczają się
umiarkowanie silnym wzrostem i niezbyt wcześnie rozpoczynają wegetację, czym
unikają wiosennych przymrozków. Jest to jednak odmiana stosunkowo późna i
wymagająca sporo ciepła do uzyskania pełnej dojrzałości owoców. W
chłodniejszych, wyżej położonych lokalizacjach nawet w ciepłej Kachetii
saperawi nie zawsze dobrze dojrzewa i pochodzące z takich miejsc wina często
odznaczają się agresywną kwasowością i „zielonymi” aromatami. W zależności
od lokalnych warunków siedliskowych (a także od pogody w danym roczniku)
winogrona mogą być zbierane w okresie od końca września do drugiej połowy
października. W pełni dojrzale owoce saperawi gromadzą dość sporo cukru,
zachowują przy tym jednak stosunkowo wysoką kwasowość. Charakterystyczną
cechą odmiany jest także wysoka zawartość związków polifenolowych (garbników
i barwników).
Szczep ten jest dosyć odporny na choroby grzybowe (w czym prawdopodobnie
przewyższa większość innych vinifer) i w stosunkowo suchym klimacie
wschodniej Gruzji często nie wymaga ochrony chemicznej. Jest to więc
winorośl szczególnie przydatna do upraw organicznych. Saperawi dobrze też
znosi zimowe mrozy i letnie susze, przez co dobrze sprawdza się w
kontynentalnym klimacie Zakaukazia i południowo-wschodniej Europy. Odmiana
owocuje dość regularnie i stosunkowo obficie, chcąc jednak uzyskać wysoką
jakość czerwonego wina należy ograniczyć plon do poziomu 6–7 ton z hektara.
Summa
summarum jest to odmiana raczej niezawodna i opłacalna w uprawie.
Nasycony kolor młodego wina saperawi dobrze tłumaczy pochodzenie nazwy tej odmiany
Ogromną zaletą saperawi jest także możliwość uzyskania wysokiej klasy wina w
różnorodnym stylu. Wina odmianowe z tego szczepu odznaczają się intensywnym,
ciemnym kolorem, pełną budową, świeżą kwasowością i mocną strukturą
garbników. Typowe saperawi cechuje bogaty, złożony aromat, na który składa
się obfitość ciemnych owoców (wiśnia z pestką, czereśnie, śliwki, jeżyny), a
także nuty przypraw korzennych, czekolady, kawy, wyprawionej skóry, suchych
liści, etc., etc. Wina te wyróżnia także potencjał starzenia – dobrze
zrobione, długo macerowane saperawi należą do najbardziej długowiecznych win
czerwonych na świecie i mogą dojrzewać w butelkach nawet przez kilkadziesiąt
lat. Wina takie często wręcz wymagają kilku lat dojrzewania, zanim garbniki
i kwasowość ułożą się w nich na tyle, aby warto było po nie sięgnąć.
Odmiana ta dobrze sprawdza się zarówno w tradycyjnej kachetyjskiej metodzie
wyrobu wina w glinianych kwewri, jak też przy zastosowaniu współczesnych
technologii winiarskich. Dzisiaj większość komercyjnie produkowanych win
saperawi jest robiona właśnie w owym nowoczesnym, jak mówią w Gruzji –
„europejskim” stylu i nierzadko dojrzewa w nowych beczkach
barrique. Pomimo tego wina te z
reguły zachowują swój unikalny, odmianowy charakter. Saperawi bardzo dobrze
sprawdza się także w kupażach, do których wnosi intensywny kolor, żywą
kwasowość i sprężyste garbniki. W Gruzji jest najczęściej kupażowany z
cabernet sauvignon, rzadziej z merlotem. W Mołdawii szczep ten, razem z
cabernet sauvignon i rara neagra jest składnikiem najsłynniejszego
tamtejszego wina – Negru de Purcari. Z gron saperawi wyrabia się także
dobre wina różowe, tradycyjne gruzińskie wina półsłodkie oraz wina
wzmacniane w stylu porto.
Zbiór saperawi w dolinie Alazani w Kachetii
Saperawi dość często wykorzystywano także jako material do krzyżówek przy
hodowli nowych odmian winorośli. Prace takie prowadzono miedzy innymi w
słynnym instytucie winiarskim Magaracz w Jałcie na Krymie, gdzie uzyskano tą
drogą dwie dość popularne dziś odmiany:
- bastardo magaracza, to krzyżówka saperawi i trousseau
(szczep znany też pod synonimem bastardo), uzyskana w 1949 roku (hodowcy N. Paponow i W. Zotow),
dość popularna na Ukrainie (1330 ha), gdzie służy zarówno do wyrobu win
wytrawnych, jak i słodkich. Odmiana spotykana jest także w Moldawii, Rosji,
Rumunii i Azji Środkowej.
- rubinowyj magaracza, to z kolei krzyżówka saperawi z
cabernet sauvignon uzyskana w
1928 roku (hodowcy N. Paponow, W. Zotow, P. Carew, P.J.
Gołodriga). Jest to dość późna i plenna odmiana, uprawiana na Ukrainie oraz
w Azji Środkowej gdzie służy do produkcji wina i soków.
Kolejna selekcja została uzyskana w 1947 roku w instytucie w Nowoczerkasku:
- saperawi siewiernyj, to wynik skrzyżowania saperawi z odmianą siewiernyj,
będącej krzyżówką z winoroślą amurską (hodowcy J.I. Potapienko,
I.P. Potapienko i E.L. Bezruszenko). Ta odporna i wczesna hybryda jest wciąż
uprawiana w Rosji (325 ha) oraz w chłodniejszych rejonach USA i w Kanadzie.
Aż trzy takie krzyżowki uzyskano w Armenii, w instytucie uprawy winorośli w
Merdzawan:
- akhtank, to krzyżówka saperawi i odmiany sorok liet oktiabria, uzyskana w
1977 roku (hodowca P.K. Ajwazjan). Ta poźno dojrzewająca i plenna odmiana
jest dziś dość popularna w Armenii, gdzie najczęsciej robi się z niej wina
słodkie i wzmacniane.
- nerkeni, to dość skomplikowane krzyzówka saperawi z odmianami garandmak,
kachet oraz hybrydą richter
(hodowcy S.A. Pogosjan i S.S. Chaczatrjan). Plenna i wytrzymala na mróz
odmiana służy do produkcji win odmianowych i kupaży (m.in. z saperawi).
- tigrani, to zkolei krzyżówka saperawi oraz popularnej armeńskiej odmiany
areni (hodowcy S.A. Pogosjan i S.S. Chaczatrjan). Odmiana jest
uprawiana w Armenii i uzywana głównie
do wyrobu czerwonych win słodkich.
Saperawi wykorzystywano także do prac hodowlanych w rumuńskim instytucie
winiarskim w Drăgăşani, w wyniku czego uzyskano jedną interesującą
odmianę: - novac, to efekt skrzyżowania saperawi z tamtejszą starą odmianą negru vîrtos (hodowca M. Marculescu). Uzyskana w 1987 roku selekcja okazala się jednak dość trudna w uprawie i dziś jest uprawiana na komercyjną skalę jedynie w winnicy »Princ Ştirbey kolo Drăgăşani .
LITERATURA:
Chkhikvishviki I., Gogia N., Sirbiladze G. (2008),
Study of
resveratrol and antioxidant activity in Georgian brand red wines and a
number of foreign red wines,
Georgian Med News Jun.
(159), s. 53-57.
Ekhvaia J., Blattner F.R.,
Akhalkatsi M. (2010), Genetic
diversity and relationships between wild grapewine (Vitis
vinifera subsp. sylvestris)
populations and aboriginal cultivars in Georgia,
[w] Proceedings XXXIII OIV Congress, Tbilisi.
Galet P. (2000), Dictionnaire
encyclopédique des cépages, Hachette Livre
Gotsiridze V., Ardzenadze M. Jabnidze R.
(2010), International Importance of
Georgian Vine Genetic Resources, [w] Proceedings XXXIII OIV Congress,
Tbilisi.
Ketskhoveli N., Ramishvili M., Tabidze D. (2012), Georgian ampelography, Tbilisi. Jest to angielska wersja publikacji o
oryginalnym tytule 'Sakartvelos
ampelograpia' (საქართველოს
ამპელოგრაფია) wydanej w jęz. gruzińskim w 1960 r. w Tbilisi przez Gruzińską Akademię
Nauk.
Kharbedia M. (2012),
Georgian wine guide, Tbilisi.
Mikiashvili M.,
Kiknavelidze Z., Khositashvili M., Khositashvili T., Favale S., Ciolfi G.
(2010), The varietal effect of
Georgian red grape cultivar Saperavi (vitis vinifera L.)
and Cabernet Sauvignon (vitis vinifera L.) on consistence of phenolic compounds and aromatic components, [w]
Proceedings XXXIII OIV Congress, Tbilisi.
Robinson J. (red.), Harding J (red.),
Vouillamoz J. (red.) (2012), Wine
grapes. A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origin and
flavours, New York – London.
Shalashvili A.,
Ugrekhelidze D., Mitaishvili T., Targamadze I., Zambakhidze N. (2012),
Phenolic compounds of wines from Georgian autochthonous grapes,
Rkatsiteli and Saperavi, prepared by Georgian (Kakhetian) technology,
Bulletin of the Georgian Academy of Sciences vol. 6 no. 3, s. 99–103.
Vouillamoz J.F., McGovern P.E., Ergul
A., Soylemezog G., Tevzadze G., Meredith C.P., Grado M.S. (2006), Genetic
characterization and relationships of traditional grape cultivars from
Transcaucasia and Anatolia, Plant Genetic Resources 4 (2), s.
144-158. ©tekst i zdjęcia: Wojciech Bosak
|
|||
© copyright by winologia.pl 2008-2012 | wszelkie prawa zastrzeżone | strona przeznaczona dla osób pełnoletnich |
||||
strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about | mój blog |
||||