W I N O L O G I A |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
o w i n o r o ś l i i w i n i e |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
a r t y k u ł y | uprawa/terroir SIEDLISKO WINNICY - warunki glebowe Wojciech Bosak | 20-02-2015
Uprawy winorośli na naszych
szerokościach geograficznych wymagają przede wszystkim bardzo korzystnych
warunków termicznych. Dlatego przy wyborze miejsca pod winnicę w tej części
Europy zawsze zwracało się największą uwagę na lokalne
»
warunki klimatyczne,
a także na odpowiednią
»
konfigurację terenu, aby z jednej strony zabezpieczać
uprawę przed przymrozkami i mrozami, a z drugiej – zapewnić odpowiednie
warunki dla dojrzewania winogron (Becker 1988, Michael
et al. 2002,
Schaller
et al. 2002). Kwestie dotyczące gleby
z reguły odkładało się tu na dalszy plan. Dotyczy to także polskich
doświadczeń.
Inne podejście panowało w krajach śródziemnomorskich –
a szczególnie we Francji – gdzie od dawna przy sadzeniu winnic przyglądano
się bardziej uważnie glebie i warunkom geologicznym podłoża. Oczywiście i
tam zdawano sobie sprawę ze znaczenia topografii (słynne Bacchus amat colles
z Georgik Wergiliusza), ale to właśnie specyficzne warunki glebowe zawsze były w tych
krajach dominującym wyróżnikiem najlepszych siedlisk dla uprawy winorośli.
Również francuska koncepcja terroir,
ogromnie dziś modna zarówno w kręgach profesjonalnych, jak i w winiarskiej
popkulturze, odwołuje się w pierwszej kolejności do szczególnych właściwości
gleby i podłoża winnicy, a dopiero później do innych czynników tworzących
unikalny charakter wina
(Seguin 1986, Wilson 1998,
Bourguignon et al. 2000,
Saxton 2002a, White
et al. 2007, Atkinson 2011),
Także polscy winiarze i inwestorzy zakładający winnice
powinni czasem wyjść poza obowiązujący dotąd „imperatyw ciepłego zbocza” i
spojrzeć na potencjalną lokalizację z poziomu korzeni winorośli. Odnosi się
to szczególnie do większych, komercyjnych
plantacji, jakich ostatnio coraz więcej u nas powstaje. Dotychczasowe
doświadczenia pokazują bowiem, że lepiej dobrane gleby mogą nie tylko
przyczynić się do poprawy jakości wina, ale także dają szansę na bardziej
regularny plon oraz zmniejszają ryzyko i koszty związane z uprawą winorośli.
A to w naszych trudnych warunkach może mieć absolutnie decydujące znaczenie
dla opłacalności produkcji winiarskiej.
Podstawowe wymagania glebowe winorośli
Winorośl nie jest rośliną zbyt
wybredną, jeśli chodzi o wymagania glebowe. Winnice można z powodzeniem
zakładać na glebach stosunkowo ubogich i suchych (np. piaszczystych). Mogą
to by grunty V, a nawet VI klasy bonitacyjnej, które uważa się za mało
przydatne dla innych upraw. Winorośl źle znosi natomiast gleby zbyt ciężkie,
zbite i nadmiernie wilgotne, służą jej natomiast gleby dobrze
przepuszczalne, przewiewne i umiarkowanie wilgotne. W naszych warunkach
klimatycznych nie powinno się sadzić winorośli na glebach zbyt płytkich,
zalegających ponad litą skałą albo warstwą zbitych, nieprzepuszczalnych glin
i iłów. W takich warunkach system korzeniowy winorośli rozwija się zbyt
blisko powierzchni gruntu i jest przez to narażony na przemarzanie. Dostępna
dla korzeni, przepuszczalna warstwa gleby i podglebia powinna sięgać do
głębokości co najmniej 40 cm w przypadku gleb zwartych (np. gliniastych) i
co najmniej 60 cm w przypadku gleb lekkich i luźnych (np. piaszczystych).
Nie powinno się sadzić winorośli
również miejscach, gdzie poziom wód gruntowych znajduje się wyżej, niż 2–3 m
pod powierzchnią. Zbyt wysoki poziom lustra wody i nadmierna wilgotność
podłoża powoduje gnicie systemu korzeniowego, oraz choroby grzybowe i
bakteryjne drewna, co w konsekwencji może nawet doprowadzić do obumarcia
krzewów. Na luźnych i mocno przepuszczalnych glebach piaszczystych winorośl
może wymagać okresowego nawadniania, szczególnie w pierwszych latach po
posadzeniu, zanim krzewy rozwiną system korzeniowy. Winorośl wymaga gleb
obojętnych lub lekko kwaśnych, a dla większości odmian właściwy odczyn gleby
wynosi od 6,0 do 7,2 pH. Ponad połowa powierzchni Polski posiada gleby zbyt
kwaśne, o odczynie poniżej 5,6 pH, które przed posadzeniem winorośli
wymagają odpowiedniego wapnowania (Myśliwiec 2003, White 2009).
Dobrze wykształcony
Tekstura gleby (skład granulometryczny)
Gleby pod winnice najczęściej
klasyfikuje się na podstawie tak zwanej tekstury, albo inaczej składu
granulometrycznego, czyli zawartości poszczególnych frakcji cząstek
mineralnych. Podział taki dobrze charakteryzuje cechy gleby istotne przy
uprawie winorośli, jak przepuszczalność, zwartość, pojemność wodną oraz
własności termiczne. Nie uwzględnia natomiast właściwości chemicznych gleby
oraz zawartości substancji organicznych, co jednak można korygować poprzez
odpowiednie nawożenie i uprawę.
Wyróżnia się następujące frakcje
cząstek mineralnych gleby, w zależności od ich wielkości
(średnicy):
- kamienie (powyżej 75 mm),
- żwir (2–75 mm),
- piasek (0,05–2,0 mm),
- pył (0,002–0,05 mm),
- ił (poniżej 0,002 mm).
Kamienie i żwir, to tak zwane
części szkieletowe (szkielet glebowy), natomiast piasek, pył i ił tworzą tak
zwane części ziemiste. Iły oraz drobne pyły o średnicy do 0,02 mm określa
się łącznie jako części spławialne. W tradycyjnych krajach winiarskich
szczególnie wysoko ceni się gleby zawierające znaczny udział części
szkieletowych. Obecność kamieni i żwiru znacznie polepsza własności
termiczne gleby, poprawia bilans wodny (lepszy drenaż, mniejsze parowanie)
oraz zapobiega erozji. Podstawowe własności fizyczne i fizykochemiczne gleby
zależą jednak głównie od zawartości poszczególnych frakcji części
ziemistych. Szczególnie istotną rolę odgrywają części spławialne, od
zawartości których zależy zdolność utrzymania wilgoci w glebie (pojemność
wodna) i zdolność do utrzymania przyswajalnych przez roślinę substancji
odżywczych (właściwości sorpcyjne). Wpływ
poszczególnych frakcji części ziemistych na właściwości gleby
Ze względu na procentowy udział
cząstek spławialnych dzieli się gleby na:
- gleby bardzo lekkie (luźne)
zawierają do 10% części spławialnych
- gleby lekkie (słabo zwięzłe)
zawierają do 10–20% części spławialnych
- gleby średnio ciężkie (dość
zwięzłe) zawierają do 20–35% części spławialnych
- gleby ciężkie (zwięzłe)
zawierają do 35–50% części spławialnych
- gleby bardzo ciężkie (bardzo
zwięzłe) zawierają do ponad 50% części spławialnych
Do uprawy winorośli nadają się
gleby lekkie, średnio ciężkie i ciężkie. Na glebach bardzo lekkich
zawierających około 5% iłów, jeśli są regularnie nawożone można uprawiać
odmiany o wyższej odporności na suszę, licząc się jednak z koniecznością
nawadniania w przypadku dłuższych okresów bez opadów. Gleby bardzo ciężkie
nie nadają się do uprawy winorośli.
Winorośl najlepiej czuje się na
glebach głębokich, dobrze przepuszczalnych i umiarkowanie wilgotnych.
Struktura gleby i podłoża powinna zapewniać łatwy odpływ nadmiaru wody z
gleby, szczególnie po silnych opadach. Z drugiej strony gleba powinna
posiadać wystarczającą zdolność utrzymania niezbędnej dla winorośli wilgoci
także w okresach niedoboru opadów, czyli tak zwaną pojemność wodną.
Równomierne zaopatrzenie winorośli w wodę w ciągu całego okresu
wegetacyjnego sprzyja dojrzewaniu winogron i latorośli. Natomiast nadmiar
wilgoci w glebie powoduje nadmiar kwasów oraz niedostatek cukrów i związków
fenolowych w owocach, pękanie jagód, gorsze drewnienie latorośli, a także
sprzyja rozwojowi chorób grzybowych i bakteryjnych. Szczególnie dobrą i
wyrównaną jakość winogron i wina uzyskuje się w miejscach, gdzie krzewy
winorośli mogą rozwinąć głęboki system korzeniowy i korzystać z wilgoci
zawartej w głębszych warstwach podłoża.
Chroni to dodatkowo krzewy przed
zachwianiem bilansu wodnego, zarówno w przypadku suszy, jak i nadmiaru
opadów. Na dobre właściwości hydrofizyczne gleby wpływa tak zwana gruzełkowa
struktura, charakterystyczna zwłaszcza dla gleb o wyższej zawartości wapnia,
oraz zawartość próchnicy i wysoka aktywność organizmów glebowych.
Próchnica powstająca z rozkładu
obumarłych szczątków roślinnych i zwierzęcych ma korzystny wpływ na takie
właściwości fizyczne gleby, jak przepuszczalność, porowatość, spoistość,
strukturę oraz pojemność wodna i termiczną. W dużej mierze odpowiada też za
tak zwane właściwości sorpcyjne, czyli zdolność utrzymania w glebie
przyswajalnych składników pokarmowych. Jako optymalną dla winorośli
przyjmuje się zawartość próchnicy w ornej warstwie gleby wynoszącą w
granicach 2–3 % wagowych. Zbyt mały udział próchnicy wyraźnie pogarsza
właściwości fizyczne gleby, ale zbyt duża jej zawartość może powodować
nadmierny wzrost krzewów, a także gorsze dojrzewanie winogron oraz drewnienie
latorośli.
Na strukturę gleby w dużym
stopniu wpływają również żywe organizmy. Korzenie roślin spulchniają glebę i
poprawiają przepuszczalność. Występujące w glebie mikroorganizmy,
szczególnie bakterie rozkładają szczątki organiczne i przyczyniają się do
wytworzenia próchnicy, a także uwalniają z minerałów potas, fosfor, wapń,
magnez, i inne pierwiastki w formie przyswajalnej dla winorośli.
Dżdżownice, roztocze, owady i
drobne ssaki (krety, nornice, myszy) spulchniają glebę na głębokości nawet
kilku metrów, przez co polepszają jej przepuszczalność i przewiewność.
Wysoka aktywność biologiczna gleby sprzyja głębokiemu ukorzenieniu krzewów
winorośli, a to zwiększa ich odporność na mrozy i okresowe wahania
wilgotności, a także poprawia jakość winogron i wina. Efekt ten można łatwo
zniszczyć stosując nadmierne dawki środków chemicznych albo poprzez
sprasowanie gleby ciężkim sprzętem mechanicznym (Bourguignon
et al. 2000,
Gladstones 2011).
Często mówi się, że gleba jest
„ciepła” albo „zimna” w zależności od tego, jak szybko nagrzewa się pod
wpływem promieni słonecznych. Najłatwiej nagrzewają się lekkie, suche i
luźne gleby piaszczyste. Na glebach takich następuje przyspieszenie faz
wegetacyjnych i winogrona szybciej dojrzewaj ą. Z drugiej strony piasek
posiada niewielką pojemność cieplną, to znaczy szybko ochładza się w czasie
spadków temperatury, na przykład w nocy lub jesienią. Powoduje to duże
wahania temperatur dobowych i zwiększa niebezpieczeństwo przymrozków.
Znacznie większą pojemność cieplna posiadają gleby cięższe, bardziej
wilgotne i zwięzłe na przykład gliniaste lub ilaste. Są to gleby „zimne”, to
znaczy wolniej ogrzewają się, ale też dłużej oddają ciepło. Na glebach
cięższych winogrona dojrzewają później, ale krzewy są mniej narażone na
przymrozki. Znakomite właściwości cieplne posiadają gleby szkieletowe,
zawierające kilkadziesiąt procent kamieni i żwiru. Duże okruchy skalne dość
szybko ogrzewają się na znaczną głębokość i długo zachowują ciepło. Gleby o
ciemnym zabarwieniu ogrzewają się szybciej, niż gleby o jasnej barwie.
Temperatura gleby poprzez
korzenie oddziałuje na rozpoczęcie i przebieg wegetacji krzewu winorośli.
Własności termiczne gleby wpływają też na temperaturę przypowierzchniowych
warstw powietrza i w decydującym stopniu kształtują mikroklimat winnicy. Ten
wpływ jest szczególnie istotny w naszych warunkach klimatycznych, gdzie
subtelne różnice temperatur albo kilka dodatkowych dni bez przymrozku często
decydują o uzyskaniu dojrzałych winogron (Seguin 1986, Gladstones 2011).
W starszej literaturze
winiarskiej spotykało się pogląd, że ciemno zabarwione gleby lepiej nadają
się do uprawy odmian na wina czerwone. Rzeczywiście, gleby takie szybciej
nagrzewają się w ciągu dnia i absorbują większe ilości ciepła, przyczyniając
się do wyrównania temperatury miedzy dniem i nocą. A to generalnie zawsze
wpływa korzystnie na dojrzewanie winogron. Nowsze badania pokazują jednak,
że większą korzyść dla jakości win czerwonych może przynieść uprawa
winorośli na glebach bardzo jasno zabarwionych (np. piaszczystych lub
wapiennych). Gleby takie odbijają bowiem część padającego na nie światła
słonecznego, dzięki czemu owoce są lepiej doświetlone i w ich skórkach
gromadzi się więcej związków polifenolowych (Smart
et al. 1991,
Steidl et al.
2003,
Van
Leeuwen 2010).
Dyskusja o wpływie gleby na
jakość i charakter wina trwa od wielu lat, ale dopiero ostatnio problem ten
zaczęto badać naukowo. Przez całe pokolenia wiedza na ten temat opierała się
na dość powierzchownych spostrzeżeniach. W starszej literaturze winiarskiej
przypisywano określone cechy wina do danego rodzaju gleby. Pisano, że z
piasków pochodzą wina mało ekstraktywne, słabo wybarwione i nietrwałe, za to
eleganckie i przyjemnie pachnące, wapień nadają winom moc i intensywność
aromatu, a gliny sprzyjają powstawaniu win mniej delikatnych, o wysokiej
kwasowości, garbnikowych, ekstraktywnych, ale trwałych i ładnie
wybarwionych. Powszechnie też uważano, że najlepsze wina pochodzą z gleb
szkieletowych, zwłaszcza na podłożu wapiennym, mocno kamienistych i ubogich,
w myśl przysłowia, że „im bardziej cierpi winorośl, tym lepsze rodzi wino”.
Te spostrzeżenia są nieraz trafne, ale nie w każdym przypadku.
Badania z ostatnich lat wykazały,
że znakomitej jakości winogrona i wino można uzyskać praktycznie na każdym
rodzaju gleby, z wyjątkiem gleb bardzo ciężkich i zwartych. Nie muszą to być
koniecznie gleby zdecydowanie ubogie. Zestawienie cech siedliskowych
najsłynniejszych winnic Europy pokazało, że równie wiele spośród najwyżej
cenionych win pochodzi z gleb ubogich, jak i stosunkowo żyznych. Wspólną
cechą tych siedlisk jest natomiast dobra przepuszczalność gleby i podłoża
oraz odpowiednia pojemność wodna zapewniająca winorośli umiarkowaną, lecz
stałą ilość wilgoci podczas całego okresu wegetacyjnego. Najlepsze winnice
stymulują głębokie korzenienie się winorośli, głównie dzięki bardzo dobrej
przepuszczalności oraz odpowiedniej wilgotności podłoża. Mogą to być zarówno
lekkie gleby piaszczyste, żwirowe lub kamieniste, zalegające ponad pokładami
glin i iłów, jak też głębokie, średnio urodzajne gleby gliniaste lub
lessowe, przepuszczalne i porowate na całej głębokości profilu glebowego.
Inną często podkreślaną
właściwością, jaka charakteryzuje wiele spośród najlepszych i najbardziej
renomowanych winnic jest umiarkowany deficyt wody dostępnej dla korzeni
winorośli w okresie dojrzewania winogron i drewnienia pędów. Na taką
stresową sytuację winorośl reaguje bowiem w ten sposób, że ustaje produkcja
hormonów stymulujących wzrost krzewu i rozrost tkanek, jak auksyny i kwas
giberelinowy. Natomiast
uaktywnia się wtedy kwas abscysynowy, produkowany w wierzchołkach korzeni
hormon odpowiedzialny za przygotowanie rośliny do stanu spoczynku, który
przyspiesza dojrzewanie winogron oraz drewnienie pędów (Seguin 1986, Van
Leeuwen et al. 2006, Conde et al.
2007, Van Leeuwen et al. 2009,
Gladstones 2011, Atkinson 2011).
Ciekawą zależność zauważył także
znany gleboznawca Claude Bourguignon, który porównał właściwości gleby w
szeregu renomowanych francuskich winnic, z jednej strony tych, które słyną z
wysokiej jakości win czerwonych, z drugiej – tych znanych z wybitnych win
białych. Najbardziej znacząca różnica, jaką udało się wykazać w tym badaniu
dotyczyła powierzchni właściwej minerałów ilastych, stanowiących
najdrobniejszą frakcję cząsteczek mineralnych gleby. W przypadku winnic
słynnych z win białych średnia powierzchnia właściwa cząstek ilastych w
glebie jest z reguły wyraźnie mniejsza, niż w przypadku siedlisk, z których
pochodzą wielkie wina czerwone. Dla przykładu: w winnicach Le Montrachet i
Coulée de Serrant, skąd pochodzą jedne z największych białych win
francuskich wartości te wynoszą odpowiednio 176 i 57 m2/g,
podczas gdy w parceli Richebourg, gdzie powstają jedne z najsłynniejszych czerwonych burgundów
powierzchnia właściwa minerałów
ilastych wynosi
aż 550 m2/g (Bourguignon
et al. 2000). Cecha ta jest związana z obecnością w glebie różnego typu minerałów ilastych. W miejscach, gdzie dominują minerały o stosunkowo niewielkiej powierzchni właściwej, jak kaolinity (ok. 10–20 m2/g) albo illity (ok. 70–120 m2/g) lepiej udają się wina białe. Tam natomiast, gdzie przeważają minerały z grupy smektytów (jak np. często spotykany montmorillonit) charakteryzujących się stosunkowo dużą powierzchnią właściwą rzędu 600–800 m2/g, należy raczej spodziewać się wybitniejszych win czerwonych.
Niegdyś uważano, że korzystny
wpływ na jakość wina mogą mieć także gleby bogate w przyswajalny dla
winorośli potas (K+). Wskazywano tu zwłaszcza na bogate w potas gleby
pochodzenia wulkanicznego, iły, koloidy mineralne i próchnicę, które wiążą
wymienne kationy K+, a także aktywne organizmy glebowe, które uwalniają ten
pierwiastek z glinokrzemianów potasowych. Nowsze badania nie potwierdzają
jednak, aby zawarty w glebie potas miał wpływ na jakość wina, z wyjątkiem
przypadków, gdy występuje rażący niedobór lub nadmiar tego makroelementu
(Van Leeuwen 2010).
Wysokiej jakości wina często
pochodzą z gleb wytworzonych z węglanowych skał wapiennych (wapieni, kredy,
margli) i zawierających stosunkowo dużo wapnia. Zawartość jonów wapnia Ca2+
sprzyja tworzeniu tak zwanej struktury gruzełkowej gleby, co poprawia jej
przepuszczalność i przewiewność. Obecność wapnia zwiększa też pojemność
wodną gleby. Stałe źródło wapnia w postaci wietrzejących minerałów pozwala
utrzymać optymalny dla winorośli odczyn gleby w granicach 6,0–7,2 pH.
Środowisko takie sprzyja przyswajaniu przez roślinę składników pokarmowych
oraz aktywności pożytecznych organizmów glebowych. Potas i wapń można
oczywiście dostarczyć do gleby w postaci nawozów. Jednak w przypadku
nawożenia dystrybucja tych pierwiastków nigdy nie jest tak równomierna i
stała, jak w przypadku ich naturalnej obecności w składnikach gleby (Saxton
2002a i 2002b, Van Leeuwen 2010).
Na koniec warto jeszcze raz
podkreślić znaczenie aktywności biologicznej gleby dla uzyskania wysokiej
jakości wina. Wielokrotnie zaobserwowano przypadki, gdy wina z najlepszych
winnic traciły na jakości, kiedy w wyniku niewłaściwych metod uprawy
– a zwłaszcza stosowania
herbicydów
– znacząco
obniżyła się aktywność flory i fauny glebowej (Bourguignon
et al. 2000).
Atkinson J. (2011), Terroir and the
Côte de Nuits, Journal of Wine Research, vol.22, n° 1, 35–41.
Barbeau G., Asselin C., Morlat R. (1998),
Estimation du potentiel viticole des terroirs en Val de Loire selon un
indice de précocité du cycle de la vigne, Bulletin de l’O.I.V., Vol. 71,
No. 805–806.
Becker N.
(1985), Site selection for viticulture
in cooler climates using local climatic information, (w:) Proceeding of
1-st International Symposium on Cool Climate Viticulture and Enology, OSU
Agricultural Experiment Station technical publication No. 7628, Oregon State
University, Cornwallis.
Becker N.
(1988), Site and climate on
development, fruit maturation and harvest quality, (w:) Proceeding of
2-nd International Symposium on Cool Climate Viticulture and Enology, New
Zealand Society for Viticulture and Enology, Auckland.
Bourguignon C., Gabbucci L. (2000),
Function of
the Soil in the Expression of the "Terroir", (w:)
IFOAM 2000 - The World Grows Organic. Proceedings, 13th International IFOAM
Scientific Conference, Basel 28 to 31 August
2000.
Conde C., Silva P., Fontes N., Dias A.C.P.,
Tavares R.M., Sousa M.J., Agasse S., Delrot S., Gerós H. (2007),
Biochemical changes throughout grape berry
development and fruit and wine quality, Food, 1, 1–22.
DeGloria S. D.,
Magarey R. D., Seen R. C. (1997),
Vineyard Site Selection in New York State, Cornell University,
Ithaca–Geneva.
Fanet J. (2004),
Great wine terroirs, University of
California Press, Berkeley (tyt. oryginału:
Les terroirs du vin, Hachette Livre, Paris 2001).
Gladstones J.
(1992), Viticulture and environment,
Winetitles, Adelaide.
Gladstones J.
(2011), Wine, terroir and climate
change, Winetitles, Adelaide.
Jackson D.,
Lombard P. (1993), Environmental and
management practices affecting grape composition and wine quality – a review,
American Journal of Enology and Viticulture, Vol. 44.
Jackcson D.,
Schuster D. (1994), The production of
grapes and wines in cool climates, Daphne Brasell Associates,
Wellington.
Johnson H.,
Robinson J. (2007), The world atlas of
wine, Mitchell Beazley, London.
Jones G. V.,
Hellman E. W. (2003), Site assessment,
(w:) Hellman E. W. (red.), Oregon
Viticulture, Oregon State University Press, Cornwallis, 44–50.
Jones G. V.,
Snead N., Nelson P. (2004),
Geology and wine
8.
Modeling viticultural
landscapes: a GIS analysis of the terroir potential in the Umpqua Valley of
Oregon.
Geosciences Canada, Vol. 31 No. 4.
Kennedy J.
(2002), Understanding grape berry
development, Practical Winery & Vineyard, No. 4 (July/August).
Koblet W.
(1985), The influence of geographical
and topographical factors on the quality of the grape crop, (w:)
Proceeding of 1-st International Symposium on Cool Climate Viticulture and
Enology, OSU Agricultural Experiment Station technical publication No. 7628,
Oregon State University Press, Cornwallis.
Madej S. (1952),
Winorośl, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
Michel S.,
Königer S., Schab A. (2002), „Terroir”
in Franken, Das deutsche Weinmagazin, nr 16/17.
Myśliwiec R. (2003),
Uprawa winorośli, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
Plocher T.,
Parke B. (2001), The northern winework.
Growing grapes and making wine in cold climates, North Hugo–Stillwater.
Saxton V. (2002a),
Calcium in Viticulture.
Unravelling the mystique of French Terroir, The Australian and New Zealand Wine Industry Journal, vol. 17, n°3,
28–33.
Saxton V. (2002b),
Calcium in Viticulture.
Part 2, The Australian and New Zealand Wine Industry Journal,
vol. 17, n°4, 59–62.
Schaller K.
(1999).,
Influence of different soil tillage systems on uptake of N, P, K, Mg, Ca,
and organic N-compounds by grape berries during growth and development of
the variety „white Riesling”,
Bulletin de l’O.I.V., vol. 72 (1999) nr 823–824.
Schaller K.,
Hoppmann D., Löhnertz O., Hepp R. (2002),
Lagenklassifikation, Teil II: Vieles
spricht dafür, Das deutsche Weinmagazin, nr 13.
Seguin G.
(1986), „Terroirs” and pedology of
wine groving, Experientia, t. 42.
Shaw A. B.
(2005), The Niagara Peninsula
viticulture area: a climatic analysis of Canada’s largest wine region,
Journal of Wine Research, Vol.
16, No. 2.
Skelton S.
(2001), The wines of Britain and
Ireland, Faber and Faber, London.
Skelton S.
(2008), UK vineyards guide 2008,
Published by the Author, London.
Skelton S.
(2014), Wine growing in Great Britain.
A complete guide to growing grapes in cool climates, Published by the
Author, London.
Smart R.,
Robinson M. (1991), Sunlight into
wine. A handbook for winegrape canopy management, Winetitles, Adelaide.
Sokol Blosser S. (2003),
History and character of the Oregon wine industry,
(w:) Hellman E. W. (red.), Oregon
Viticulture, Oregon State University Press, Cornwallis, 1–4.
Sommers B. J.
(2008), The geography of wine, A Plume Book,
New York.
Steidl R.,
Renner W. (2003), Moderní příprava
červeného vína,
Národní Salon Vín, Valtice
(tyt. oryginału:
Moderne Rotweinbereitung,
Österreichischer Agrarverlag, Wien 2001)
Taylor J. A.
(2004),
Precision viticulture and digital terroirs: investigations into the
application of information technology in Australian vineyards,
Australian Centre for Precision Agriculture, Sidney.
Van Leeuwen
C. (2010),
Terroir:
the effect of the physical environment on vine growth, grape ripening and
wine sensory attributes, (w:)
Reynolds A. (red.), Managing wine
quality. Volume 1: Viticulture and wine quality, Cambridge, 273–315.
Van Leeuwen C.,
Seguin G. (2006), The concept of
terroir in viticulture, Journal of Wine Research, Vol. 17, No. 1.
Van Leeuwen C., Tregoat O., Choné X., Bois B.,
Pernet D., Gaudillère J-P. (2009),
Vine water status is key factor in grape ripening and vintage quality for
red Bordeaux wine. How can it be assessed for vineyard management purposes?,
Journal International des Sciences de la Vigne et du
Vin, 43, n°3, 121–134.
Van Leeuwen C., Roby J-P., Pernet D., Bois B.
(2010),
Methodology of soil-based zoning for viticultural terroirs,
Le bulletin de l’OIV, vol. 83, n°947-948-949, 13-29.
White R.E.
(2003), Soils for fine wines,
Oxford University Press, New York.
White R.E.
(2009), Understanding vineyard soils,
Oxford University Press, New York.
White R., Balachandra L., Edis R., Chen D. (2007),
The soil component of terroir,
Journal International des Sciences de la Vigne et du
Vin, 41, n°1, 9–18.
Whitesell K.
(2005), The lake effect on the
surrounding climate of the Finger Lakes in New York, (w:) 18th
Keck Symposium Volume, Keck Geology Consortium, Lancaster.
Wilson J. E.
(1998), Terroir: the role of geology,
climate and culture in the making of French wines, University of
California Press, Berkeley.
Wolf T. K.
(1997), Site selection for commercial
vineyards, Publication 463–016, Virginia Agriculture Experiment Station,
Winchester. ©tekst i zdjęcia: Wojciech Bosak
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
© copyright by winologia.pl 2008-2017 | wszelkie prawa zastrzeżone | strona przeznaczona dla osób pełnoletnich |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||