W  I  N  O  L  O  G  I  A

o   w i n o r o ś l i   i   w i n i e

strona główna  |  wydarzenia  |  artykuły  |  książki  |  polskie wino  |  galeria  inne strony  |  o/about  |  mój blog

uprawa winorośli »

winiarstwo »

odmiany winorośli »

poradnik winiarza »

podróże/regiony »

ludzie wina »

historia/tradycje »

wokół stołu »

degustacja i ocena »

ekonomia i prawo »

a r t y k u ł y  |  a r c h i w u m

Poprawianie Pana Boga, czyli o hodowli nowych odmian winorośli »

17-08-2017  |  Tysiące odmian uprawianych dziś w winnicach  narodziły się jako naturalne krzyżówki, a jedyną ludzką zasługą było to, że ktoś wypatrzył w winnicy lub wśród dzikich zarośli winną łozę, która odznaczała się jakimiś pozytywnymi cechami, a następnie rozmnożył potomstwo takiego krzewu. Współcześnie nowe odmiany tej rośliny powstają z reguły wyniku zamierzonego skrzyżowania dwóch różnych różnych winnych krzewów. »czytaj więcej...


Jutrzenka - poranna gwiazda z Podkarpacia »

08-03-2016  |  Jutrzenka jest jedyną odmianą polskiej hodowli, która znalazła zastosowanie w profesjonalnej produkcji winiarskiej. Ta rdzennie podkarpacka selekcja oznacza się tak wyrazistym i oryginalnym aromatem, że trudno pomylić z jakimkolwiek innym szczepem. Jeśli jakaś odmiana miałaby kiedyś stać się symbolem polskiego winiarstwa, będzie to najprawdopodobniej właśnie jutrzenka. »czytaj więcej...


Siedlisko winnicy - warunki glebowe »

20-02-2015  |  Nasi winiarze i inwestorzy zakładający winnice powinni czasem wyjść poza obowiązujący „imperatyw ciepłego zbocza” i spojrzeć na potencjalną lokalizację z perspektywy korzeni winorośli. Staranniej dobrane gleby mogą nie tylko poprawić jakość wina, dają też szansę na bardziej regularny plon, a także mniejsze ryzyko i koszty związane z uprawą winnicy. W naszych warunkach może to mieć kluczowe znaczenie dla opłacalności produkcji wina. »czytaj więcej...


Epigoni i moderniści, czyli tokajskie kontrowersje »

08-01-2014  |  Jednym z elementów życia winiarskiego w Tokaju jest spór pomiędzy tamtejszymi tradycjonalistami i modernistami. Rzecz cała zaczęła się mniej więcej przed dwudziestu laty, gdy pojawiły się pierwsze „nowoczesne” tokaje. Owe pełne świeżego owocu i skoncentrowane niczym marmolada wina różniły się diametralnie od obowiązującej tam wówczas silnie utlenionej maniery. »czytaj więcej...


Saperawi (saperavi) »

30-12-2013  |  Saperawi jest bodaj jedynym szczepem z rejonu Kaukazu, którego nazwa stała się nieco szerzej znana wśród konsumentów wina na świecie. Dlatego niektórzy z nas mogą być zaskoczeni, że jeszcze niedawno była to odmiana uprawiana w Gruzji na znacznie mniejszą skalę, niż na przykład rkaciteli (rkatsiteli), czy colikouri (tsolikouri), o których raczej mało kto na świecie słyszał. »czytaj więcej...


Na krawędzi mitu i zdrowego rozsądku »

22-o7-2013  |  Przypominam mój stary artykuł, który ukazał sie równo przed dziesięciu laty w Magazynie Wino. Rzecz  traktuje o siedlisku winnicy. Dziś czyta się to trochę jak naiwną ramotkę, ale jest to poniekąd tekst historyczny. Otóż w nim właśnie po raz pierwszy zaproponowałem na piśmie, aby zamiast międzynarodowego słówka "terroir", jako jego polski odpowiednik używać terminu "siedlisko".  I jakoś się to przyjęło. »czytaj więcej...


Rkaciteli (rkatsiteli) »

12-o6-2013  |  To najbardziej rozpowszechniona spośród wszystkich odmian winorośli uprawianych w Gruzji. Jest uprawiana przede wszystkim w Kachetii oraz w Kartlii, gdzie wyrabia się z niej zarówno wina z najwyższej półki, jak i najtańsze trunki sprzedawane luzem na bazarach. »czytaj więcej...


Kolor bursztynu »

28-o3-2013  |  W pewnych kręgach europejskich i zamorskich winiarzy ostatnio dość modne stały się białe wina wyrabiane archaiczną metodą długiej maceracji w miazdze winogron. Wina takie zwykło się nazywać „pomarańczowymi”. »czytaj więcej...


Istria - w kolejce do Panteonu »

24-o1-2013  |  Istria jest dziś bez wątpienia wiodącą chorwacką apelacją, choć dziesięć lat temu mało kto założyłby się o to, że tak będzie. Poprzedniej zimy trafiła mi się okazja do odwiedzenia kilku tamtejszych producentów, oto ich krótkie sylwetki.  »czytaj więcej...


Jubiler z Somló »

11-11-2012  |  Imre Györgykovács , to jeden z najbardziej znanych i najwyżej cenionych winiarzy współczesnych Węgier, wymieniany jednym tchem z takimi potentatami, jak István Szepsy, Tibor Gál, czy József Bock. Aż trudno uwierzyć, że jego winnice nie zajmują nawet jednego hektara, a cała roczna produkcja wina wynosi zaledwie kilka tysięcy butelek.  »czytaj więcej...


Gruzja - apelacje »

15-10-2012  |  W Gruzji wyróżnia się kilka większych regionów winiarskich, jednak w przypadku win wyższej klasy istotne znaczenie ma podział na mniejsze strefy produkcji, zwane mikroregionami. Są to stosunkowo niewielkie obszary, znane z produkcji szczególnie prestiżowych win.  »czytaj więcej...


Praojciec traminer »

09-10-2012  |  Badania DNA sławnych europejskich odmian winorośli ujawniły szczególną rolę, jaką w ich genezie odegrał traminer. Do jego bezpośredniego potomstwa zalicza się pinot, sauvignon blanc, grüner veltliner, chenin blanc, trousseau, sylvaner i wiele innych szczepów. »czytaj więcej...


Muszkat - pachnąca prahistoria »

08-10-2012  |  Do najstarszych uprawianych dzisiaj odmian winorośli z pewnością zaliczają się muszkaty. Nazwa ta obejmuje kilkadziesiąt spokrewnionych ze sobą szczepów, które wyróżnia bardzo specyficzny aromat, łączący woń dojrzałych cytrusów, kwiatu konwalii, pszczelego wosku i piżma. »czytaj więcej...


wadywina2[1].jpg (17679 bytes)

Smak ziemi - czyli o mineralności »

06-10-2012  |  Panuje dość powszechne przekonanie, że w winie mogą być wyczuwalne substancje pobrane przez korzenie winorośli bezpośrednio z gleby i podłoża, a następnie zgromadzone w winogronach. Jednak współczesne badania wykluczają taki bezpośredni transfer smaków i perfumy z ziemi i skał do winogron. »czytaj więcej...

Syrah - wielka wędrówka »

06-04-2012  |  Żaden chyba inny szczep winorośli nie zrobił w ostatnich dekadach tak oszałamiającej kariery na świecie, jak syrah. Pół wieku temu była to tylko lokalna odmiana, znana z północnej części doliny Rodanu i paru regionów w Australii. Dziś jest to jedna z kilku najpopularniejszych winorośli na naszym globie, uprawiana w niemal każdym kraju winiarskim. »czytaj więcej...

Fermentacja jabłkowo-mlekowa »

11-03-2012  |  Drożdże przemieniające cukier w alkohol nie są jedynymi pożytecznymi mikroorganizmami biorącymi udział w powstawaniu wina. Prawie wszystkie wina czerwone oraz wiele białych po zakończeniu – lub niekiedy jeszcze w trakcie – fermentacji alkoholowej powierza się do dalszej obróbki tak zwanym bakteriom mlekowym. Drobnoustroje te sprawiają, że wino staje się łagodniejsze i pełniejsze w smaku oraz bardziej stabilne biologicznie. »czytaj więcej...

Zwykłego grzańca niezwykłe początki »

17-12-2011  |  Gdy za oknem śnieg i mróz, wtedy przypominamy sobie o starym, poczciwym wynalazku, jakim jest grzane wino z korzeniami. Dziś trunek ten, serwowany w plastikowych kubkach na przedświątecznych festynach i stokach narciarskich stał się częścią kulinarnej i biesiadnej popkultury. Nie zapominajmy jednak, że przed wiekami był to jeden z najwykwintniejszych i najdroższych specjałów na europejskich stołach. »czytaj więcej...

Bałtycka awantura »

29-09-2011  |   Kiedy w poprzednie wakacje zadzwonili do mnie czescy znajomi z propozycją winiarskiego rajdu po Litwie i Łotwie, w pierwszym odruchu pomyślałem, że to językowe nieporozumienie i przez dobrą chwilę zachodziłem w głowę, o jakiej części świata właściwie rozmawiamy. Okazuje się jednak, że nawet w okolicach Rygi i Kłajpedy można znaleźć prawdziwe winnice. »czytaj więcej...

Wady i choroby wina »

26-07-2011  |   Wyrób wina zawsze obciążony jest ryzykiem, że końcowy efekt nie zawsze będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami. Podczas całego procesu produkcji mogą bowiem pojawić się różne nieoczekiwane procesy i skażenia, które niekorzystnie wpływają na aparycję, zapach i smak gotowego trunku. »czytaj więcej...

Pochodzenie i odmiany Vitis vinifera »

14-05-2011  |   Winorośl właściwa (Vitis vinifera L.) jest jedną z najstarszych i najważniejszych roślin uprawnych w dziejach ludzkości. W ciągu tysięcy lat uprawy wykształciła ona niewiarygodną ilość odmian, których grona służą nie tylko do produkcji wina, ale także jako owoce deserowe i do wyrobu rodzynek. »czytaj więcej...

Czas genetyków »

30-01-2011  |   Spore zamieszanie w prasie wywołały opublikowane ostatnio wyniki badań nad genomem winorośli, jakie przeprowadził zespół naukowców pod kierunkiem Seana Mylesa z Uniwersytetu Cornella. Projekt ten polegał na porównaniu ponad 1000 próbek DNA. »czytaj więcej...

Eged – historia pewnej góry »

30-01-2011  |   Wznosząca się niespełna trzy kilometry od historycznego centrum Egeru potężna góra Eged przez wieki cieszyła się sławą najlepszego winiarskiego terroir na Węgrzech, a może nawet w całej środkowej Europie. Od czasu nadejścia filoksery tamtejsze winnice przechodziły zmienne koleje losu i dopiero od paru lat znów możemy cieszyć się winami z tego wyjątkowego siedliska. »czytaj więcej...

Ronda w Polsce dole i niedole »

19-01-2011  |   W ciągu minionej dekady stało się rondo prawdopodobnie najczęściej sadzoną w Polsce odmianą na wina czerwone, a niewykluczone że jest to dziś w ogóle najpopularniejsza ze wszystkich uprawianych u nas winorośli. Rondo uprawia się praktycznie we wszystkich regionach naszego kraju i niemal wszędzie daje interesujące czerwone wina. »czytaj więcej...

Prolegomena do wszelkiej wiedzy o serach »

29-12-2010  |   Ser należy do najstarszych znanych wiktuałów, od wieków jest też uważany za produkt szczególnie szlachetny. Dawniej ta wyjątkowa pozycja sera brała się stąd, że przynajmniej niektóre jego rodzaje mogły być długo przechowywane i przy tym nie tylko nie traciły na jakości, lecz zyskiwały przez to niepowtarzalny smak i aromat. »czytaj więcej...

O architekturze winiarskiej z innej perspektywy »

13-12-2010  |   Bogato ilustrowana, dwujęzyczna książka Kingi Baumann Wine, culture, architecture. Smak architektury, która w tych dniach trafia właśnie do księgarń, to pierwsza oryginalna polska publikacja poświęcona modnemu ostatnio zagadnieniu architektury winiarskiej. Winomanów zainteresuje pewnie dociekliwe spojrzenie na całą sprawę doświadczonej architektki i krytyczki, jakże czasem różne od tego, czym zajmują się winiarskie czasopisma i przewodniki. »czytaj więcej...

Genetyka fermentacji (o drożdżach GMO) »

21-11-2010  |  W wielu krajach od lat pracuje się również nad stworzenie genetycznych modyfikacji drożdży przydatnych do produkcji wina. Badania takie prowadzi się między innymi we Francji, Niemczech, Szwecji, USA, Kanadzie i RPA. Cele, jakie tu stawiają sobie badacze są bardzo różne. »czytaj więcej...

Narodziny wielkich win tokajskich »

25-10-2010  |   Tokaj swoje największe triumfy święcił u nas w XVII i XVIII wieku i ten też okres najbardziej zajmuje historyków i ciekawskich winomanów. Natomiast wciąż stosunkowo mało wiadomo o czasach narodzin wielkich win tokajskich i początkach ich przywozu do Polski, które przypadają na wcześniejsze stulecie. »czytaj więcej...

Razem na rozstaju - Barbara i Marcin Płochoccy »

01-09-2010  |  Od swojego debiutanckiego rocznika 2005 Barbara i Marcin Płochoccy zaliczają się do ścisłej czołówki naszych winiarzy. Z początkiem tego roku znów pisano o nich w branżowej prasie i na forach winiarskich, gdyż ich wina znalazły się w sklepach i restauracjach. I choć nie jest to pierwsza polska winnica, która rozpoczęła taką oficjalną sprzedaż, to ich przypadek jest na swój sposób szczególny. »czytaj więcej...

O tradycyjnych technologiach win gruzińskich »

28-08-2010  |  Gruzja, to niewątpliwie kolebka światowego winiarstwa, a amfory służyły do wyrobu wina od zarania jego dziejów. Znana od tysięcy lat metoda produkcji wina w zakopanych w ziemi wielkich glinianych dzbanach kwewri nigdy nie została tam zapomniana, a dziś wręcz wraca do łask winiarzy - nie tylko gruzińskich. »czytaj więcej...

Filoksera »  |  28-06-2010  

Czy XXI stulecie będzie należało do drobnych winiarzy? »  |  03-07-2010

Beczki i wpływ drewna na wino »  |  27-06-2010  

Winnice organiczne i biodynamiczne »  |  20-06-2010

Siedlisko winnicy - topografia i mezoklimat »  |  20-06-2010

Małopolska jako region winiarski»  |  19-06-2010  

Wina likierowe (wzmacniane) »  |  19-06-2010

Drożdże »  |  19-06-2010  

Klarowanie wina »  |  19-06-2010  

Maceracja węglowa - nie tylko beaujolais »  |  19-06-2010

Cabernet sauvignon »  |  19-06-2010

Stary Bretończyk merlot »  |  16-02-2010

 

 

 

 

 

© copyright by winologia.pl 2008-2017  |  wszelkie prawa zastrzeżone  |  strona przeznaczona dla osób pełnoletnich

strona główna  |  wydarzenia  |  artykuły  |  książki  |  polskie wino  |  galeria  inne strony  |  o/about  |  mój blog