W I N O L O G I A |
||||
o w i n o r o ś l i i w i n i e |
||||
strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about | mój blog |
||||
|
p o r a d
n i k w i n i a r z a
|
odcinek I. KLIMAT I REJONIZACJA UPRAW WINOROŚLI Wojciech Bosak | 06-04-2013
Trudne
warunki klimatyczne stanowią najpoważniejszą przeszkodę w rozwoju
komercyjnych upraw winorośli w Polsce, a ryzyko wystąpienia niekorzystnych
zjawisk pogodowych jest największym zagrożeniem dla rentowności takich
plantacji. Wśród najczęściej występujących zagrożeń klimatycznych dla uprawy
winorośli w Polsce trzeba wymienić:
– silne
mrozy zimowe
– późne
przymrozki wiosenne
–
ochłodzenia i deszcze w okresie kwitnienia winorośli i zawiązywania owoców
–
nadmiar opadów w okresie letnim
–
ochłodzenia, deszcze i wczesne przymrozki w okresie dojrzewania winogron Wystąpienie któregoś z tych zjawisk może doprowadzić do utraty znacznej części (lub nawet całości) plonu, albo wpłynąć niekorzystnie na jakość winogron i uzyskanego z nich wina. W porównaniu do tradycyjnych europejskich regionów winiarskich nasz klimat cechuje się także krótszym okresem wegetacyjnym oraz niższym wartościami sumy aktywnych temperatur i
Nie
wszystkie regiony naszego kraju oferują jednakowo korzystne warunki
klimatyczne do zakładania winnic. Potencjalne szanse na powodzenie takiej
uprawy są nieporównanie większe koło Zielonej Góry, Wrocławia albo Tarnowa,
niż na Mazurach, czy na Podlasiu. Wprawdzie nowe, wczesne selekcje
winorośli, jak ‘Rondo’ i ‘Solaris’ pozwalają dziś uzyskać przyzwoitej
jakości wino nawet w północno-wschodniej Polsce, jednak w tamtejszych
warunkach trudno byłoby zagwarantować opłacalność takiej produkcji. Dlatego
większe, komercyjne winnice powinno się u nas zakładać w zdecydowanie
cieplejszych rejonach, a przy tym w lokalizacjach zapewniających możliwie
najkorzystniejsze warunki mezoklimatyczne (o czym niżej). Tylko bowiem
wtedy, gdy są spełnione powyższe kryteria, istnieje szansa na zachowanie
ciągłości i opłacalności produkcji winiarskiej, również w nienajlepszych
rocznikach. Czynniki klimatyczne istotne dla uprawy winorośli w Polsce
Niżej
przedstawiamy najważniejsze czynniki makroklimatyczne, od których zależą
warunki do uprawy winorośli w danym regionie:
1.
Termiczny okres wegetacyjny Termiczny okres wegetacyjny dla winorośli liczy się jako okres występowania średnich temperatur dobowych wynoszących ponad 10°C. W praktyce jednak krzew winorośli kończy wegetację po wystąpieniu pierwszego przymrozku –3°C, co zdarza się często już przed połową października, kiedy ciągle jeszcze panują stosunkowo wysokie średnie temperatury dobowe. Dlatego do termicznego okresu wegetacyjnego nie wlicza się dni po wystąpienia pierwszego takiego przymrozku w danym miejscu. Przyjmuje się, że towarowa uprawa winorośli wymaga lokalizacji z termicznym okresem wegetacyjnym nie krótszym, niż 160
Średnia
długość termicznego okresu wegetacyjnego w przykładowych lokalizacjach w
Polsce i Europie wynosi:
Zielona Góra: 181 dni
Wrocław:
178 dni
Kraków:
172 dni
Jasło:
168 dni
Geisenheim (Nadrenia): 188 dni
Reims
(Szampania): 192 dni
Dijon
(Burgundia): 197 dni
Bordeaux: 215 dni
2.
Przymrozki wiosenne i jesienne
Długość
okresu wolnego od przymrozków ma u nas równie duże znaczenie praktyczne, jak
długość termicznego okresu wegetacyjnego. Szczególnie groźne dla winorośli
są późne przymrozki wiosenne, występujące po rozpoczęciu wegetacji, a więc w
końcu kwietnia i w maju. W tym okresie nawet niewielkie przymrozki rzędu
–2ºC ujemnie wpływają na owocowanie, zaś spadki temperatury poniżej –4ºC
mogą nas całkowicie pozbawić plonu. Jesienne przymrozki rzędu –3ºC
uszkadzają liście winorośli, co przerywa dojrzewanie winogron i drewnienie
łozy, nawet jeśli dalej występują odpowiednio wysokie średnie temperatury
dzienne. Niżej przedstawiamy średnie daty ostatniego przymrozku wiosennego (I) i pierwszego przymrozku jesiennego (II) oraz długość okresu bez przymrozków (III) w wybranych lokalizacjach w Polsce:
3.
Skumulowana ilość ciepła w okresie wegetacyjnym (SAT i GDD)
Wskaźnik
ten pokazuje warunki termiczne panujące w okresie wegetacyjnym winorośli i
jest obliczany na podstawie średnich temperatur dobowych lub miesięcznych
wynoszących ponad 10°C. Jest to kryterium szczególnie pomocne przy wyborze
odmian winorośli do uprawy w danym miejscu (każda odmiana wymaga określonej
sumy temperatur do uzyskania pełnej dojrzałości). W międzynarodowej
literaturze winiarskiej stosuje się dwie metody obliczania wartości tego
wskaźnika. Tak zwana suma aktywnych temperatur – w skrócie SAT – jest to
prosta suma wszystkich średnich dobowych temperatur powietrza (TD)
wynoszących ponad 10°C, odnotowanych w okresie od 1 kwietnia 31
października:
Σ(1IV–31X) [(TD max + TD min)/2]
dla (TD
max + TD min)/2 ≥ 10°C
Inny
często stosowany wskaźnik, zwany „growing degree days” (GDD), oblicza się na
podstawie średnich miesięcznych temperatur powietrza (TM) w okresie od
kwietnia października:
Σ(IV–X)
[((TM max + TM min)/2 – 10°C) x ND*]
dla ((TM
max + TM min)/2 – 10°C) > 0°C * ND - liczba dni w danym miesiącu
Średnie wieloletnie sumy aktywnych temperatur (SAT) w °C na terenie Polski
Z tych
dwóch wskaźników SAT w sposób bardziej precyzyjny określa możliwości
dojrzewania poszczególnych odmian winorośli w danej lokalizacji. Natomiast
GDD jest wskaźnikiem zdecydowanie częściej dziś stosowanym przy różnego
rodzaju porównaniach, gdyż jest stosunkowo łatwy do policzenia na podstawie
ogólnie dostępnych danych klimatycznych. Aby te wskaźniki wzajemnie
porównać, należy do wartości GDD dodać liczbę dni trwania okresu
wegetacyjnego w danym miejscu, pomnożoną przez 10,5°C i w ten sposób
otrzymuje się wartość SAT. Jako minimalne wymagania dla towarowej uprawy
winorośli uznaje się 2500°C SAT (co w przybliżeniu odpowiada wartości 800°C
GDD przy 160 dniach wegetacji).
Niżej
przedstawiamy skumulowana ilość ciepła w okresie wegetacyjnym (wyrażoną jako
SAT i GDD) w wybranych lokalizacjach w Polsce i w Europie:
4.
Nasłonecznienie Ilość energii słonecznej docierającej w okresie wegetacyjnym krzewów winorośli i powierzchni gleby, to kolejne ważne kryterium określające warunki uprawy winorośli. Wbrew obiegowym opiniom na naszych szerokościach geograficznych w okresie wegetacji
5.
Pogoda w okresie kwitnienia
Kilkudniowy okres kwitnienia winorośli przypada u nas z reguły na drugą
połowę czerwca. Od warunków pogodowych w tym czasie w dużej mierze zależy
wysokość plonu winogron, jak też wyrówna wielkość i równomierne dojrzewanie
owoców w gronach, co ma wpływ na jakość wina. Dla prawidłowego przebiegu
kwitnienia i dobrego zawiązywania owoców potrzeba ładnej, typowo letniej,
słonecznej pogody i średnich temperatur dziennych wynoszących co najmniej
15ºC. Jeśli jest chłodniej czas kwitnienia wydłuża się kilkunastu dni,
wyraźnie pogarsza się plonowanie oraz zwiększa się ilość jagód zdrobniałych
i źle dojrzewających. Odmiany o wyższych wymaganiach termicznych (czyli
większość
Vitis vinifera)
potrzebują także odpowiednio wysokich temperatur i nasłonecznienia w okresie
bezpośrednio poprzedzającym zakwitanie. Kilkudniowe okresy ze średnią dobową
poniżej 13ºC oraz silne deszcze i zachmurzenia przed połową czerwca
niekorzystnie odbija się na ich owocowaniu.
6.
Pogoda w okresie wzrostu owoców
W
przeciętnych latach zarówno warunki termiczne, jak i opady w lipcu i
sierpniu są raczej wystarczające dla właściwego przebiegu procesów
wegetacyjnych krzewu winorośli. Na obszarze większości kraju średnie
temperatury dobowe kształtują się w tym okresie w granicach 17–19ºC a
dłuższe ochłodzenia grożące zakłóceniem rozwoju latorośli i gron (średnie
dobowe poniżej 13ºC) zdarzają jedynie na północnym wschodzie Polski i w
górach. Należy się jednak liczyć z tym, że w niektórych latach wystąpią
dłuższe okresy deszczowej i wilgotnej pogody grożące rozwojem chorób
grzybowych. Natomiast zdarzające się latem przypadki gradu oraz gwałtowne,
burzowe ulewy grożą uszkodzeniem liści i gron. Najwięcej przypadków
gradobicia zdarza się lokalnie w Małopolsce, na Podkarpaciu i
Lubelszczyźnie, a najmniej w północno-zachodniej Polsce.
7.
Pogoda w okresie dojrzewania winogron
Pomijając lata wyjątkowo deszczowe, w lipcu i sierpniu panują raczej dobre
warunki dla wzrostu i początkowej fazy dojrzewania winogron. W dużej części
Polski jest wówczas podobna ilość ciepła i słońca, jak na przykład w
Nadrenii lub Szampanii. Natomiast we wrześniu i pierwszej połowie
października pogoda bywa kapryśna. Szczególnie groźne dla dojrzewających
winogron są dłuższe okresy wilgotnej pogody, gdy wielkość opadów mierzona w
ciągu dekady przekroczy 30 mm. Powstaje wówczas duże niebezpieczeństwo
wystąpienia chorób grzybowych, które mogą znacznie obniżyć zarówno jakość,
jak ilość winogron, a nawet doprowadzić zupełnego zniszczenia plonów. Także
zdarzające się w tym okresie krótsze lub dłuższe ochłodzenia – a szczególnie
spadki średnich temperatur dobowych poniżej 10ºC – mogą wpłynąć
niekorzystnie na dojrzewanie winogron.
Średnie
miesięczne temperatury powietrza we wrześniu i w październiku w wybranych
lokalizacjach w Polsce wynoszą:
Natomiast średnie miesięczne sumy opadów w tym okresie kształtują się na
następującym poziomie:
8.
Niskie temperatury zimowe
Spadki
temperatur poniżej –25°C są poważną przeszkodą dla uprawy winorośli i nawet
jeśli zdarzają się one zaledwie raz na kilkanaście lat, to znacznie
ograniczają możliwość uprawy wielu odmian. Mrozy rzędu – 30°C bywają
zabójcze dla winorośli i mogą prowadzić do zniszczenia całego krzewu.
Prawdopodobieństwo wystąpienia bardzo silnych mrozów na terenie Polski jest
związane z ogólnym stopniem kontynentalizmu klimatu i rośnie z zachodu na
wschód. Za ogólną wskazówkę zagrożenia silnymi mrozami w literaturze często
przyjmuje się średnie miesięczne temperatury stycznia, jednak znacznie
lepszym kryterium są tu średnie minimalne temperatury tego miesiąca. Niżej
przedstawimy średnie miesięczne (Tmies.) i średnie minimalne (Tmin.)
temperatury powietrza w styczniu notowane w wybranych lokalizacjach w
Polsce:
Przed
posadzeniem winnicy warto też przyjrzeć się, jak często w danym rejonie
zdarzają się bardzo niskie temperatury, krytyczne dla krzewu winorośli.
Najlepiej jest zrobić takie zestawienie na podstawie temperatur odnotowanych
w najbliższej stacji meteorologicznej w ciągu ostatnich co najmniej 30 lat.
9.
Pokrywa śnieżna
Silne
mrozy są szczególnie niebezpieczne podczas bezśnieżnych zim, natomiast
winnice pod śniegiem znacznie lepiej zimują i są w mniejszym stopniu
uszkadzane podczas tak silnych mrozów. Właściwości termoizolacyjne śniegu są
kilkakrotnie lepsze niż gleby i już 10 centymetrowa pokrywa śnieżna dość
skutecznie chroni przed przemarzaniem system korzeniowy winorośli. Grubsza
warstwa śniegu dobrze zabezpiecza także dolną część pnia. Duża ilość śniegu
zgromadzonego podczas zimy i powoli topniejącego u zarania wiosny opóźnia
początek wegetacji winorośli, co częściowo ją chroni przed wiosennymi
przymrozkami. Rejonizacja towarowych upraw winorośli
Nawet
pobieżne porównanie danych makroklimatycznych pokazuje dość wyraźnie, w
których częściach Polski powinno się w pierwszej kolejności poszukiwać
odpowiednich miejsc pod winnice. Poza ogólnym klimatem danego regionu, czy
miejscowości równe duże, a często nawet większe znaczenie dla powodzenia
takiej uprawy mają warunki topograficzne i glebowe konkretnej lokalizacji, o
czym szerzej powiemy w następnym odcinku tego cyklu.
Niemniej jednak, w chłodniejszych i bardziej narażonych na silne mrozy
rejonach Polski ryzykownie byłoby sadzić większe winnice nawet na dobrze
nasłonecznionych i zabezpieczonych przed przymrozkami zboczach.
Od dawna
przyjmuje się, że zasięg większych, komercyjnych winnic w naszej części
Europy wyznaczają sumy aktywnych temperatur nie mniejsze, niż 2500ºC. W
naszych warunkach powinno się respektować tą regułę nawet przy uprawie
wczesnych odmian winorośli, które teoretycznie nie potrzebują aż tak
wysokich wartości SAT. I to z dwóch powodów. Po pierwsze, daje to szansę na
uzyskanie odpowiedniej dojrzałości winogron (co przekłada się na opłacalność
produkcji) także w gorszych rocznikach. A po drugie – krzewy winorośli mają
więcej czasu na zdrewnienie latorośli i zgromadzenie substancji odżywczych
przed zakończeniem wegetacji, co wydatnie zwiększa ich odporność na niskie
temperatury zimowe i poprawia owocowanie w przyszłym roku.
Północną
granicę występowania takich średnich wartości SAT na poziomie 2500ºC
wyznacza u nas linia biegnąca mniej więcej przez Szczecin, Gorzów
Wielkopolski, Poznań, Warszawę, Lublin i Chełm. Także poza tą linią spotyka
się niewielkie obszarowo „wyspy” charakteryzujące się korzystnymi warunki
termicznymi do uprawy winorośli, jak dolina Wisły koło Włocławka i Torunia.
Natomiast na południu Polski stosunkowo duży obszar zajmują tereny położone
powyżej 350 metrów n.p.m., na których notuje się już wyraźnie niższe
temperatury. Innym istotnym czynnikiem kształtującym warunki do zakładania
winnic w Polsce jest zwiększający się z zachodu na wschód stopień
kontynentalizmu klimatu, co objawia się rosnącym niebezpieczeństwem
wystąpienia silnych mrozów zimowych, a także coraz krótszym sezonem
wegetacyjnym.
Najlepsze warunki dla dojrzewania winogron występują w zachodniej części
kraju, a szczególnie na terenach położonych wzdłuż Odry, od Raciborza po
ujście Warty, gdzie sumy aktywnych temperatur często przekraczając 2700ºC.
Równie wysokie wartości SAT notuje się w okolicach Krakowa, Tarnowa i Dębicy
oraz w górnym odcinku doliny Wisły, mniej więcej po Sandomierz. Jednakże
sezon wegetacyjny na tych terenach trwa krócej, niż nad Odrą, a jesień jest
wyraźnie chłodniejsza, co – pomimo upalnego często lata – ogranicza
możliwość uprawy później dojrzewających odmian winorośli.
Wyjątkowo korzystne, w skali całej Polski, warunki klimatyczne do uprawy
winorośli występują w okolicach Zielonej Góry. Poza ogólnie dobrymi
warunkami termicznymi w okresie wegetacyjnym na tą wyjątkowość składa się
szczególnie długa i ciepła jesień, która nie tylko pozwala dojrzewać
winogronom na krzewach dłużej, niż gdziekolwiek w Polsce, ale też zapewnia
dobre drewnienie latorośli. A to z kolei przekłada się na lepszą odporność
krzewów winorośli i bardziej regularne ich plonowanie. Do tego dochodzą
łagodne zimy, podczas których rzadziej, niż w innych miejscach Polsce
zdarzają się ekstremalne spadki temperatur. Jest to, jak dotąd jedyny region
w naszym kraju, gdzie w miarę regularnie udaje się towarowa uprawa
tradycyjnych odmian
Vitis vinifera. ©tekst, zdjęcia, rysunki i tabele: Wojciech Bosak
|
|||
© copyright by winologia.pl 2008-2013 | wszelkie prawa zastrzeżone | strona przeznaczona dla osób pełnoletnich |
||||
strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about | mój blog |
||||