W  I  N  O  L  O  G  I  A

o   w i n o r o ś l i   i   w i n i e

strona główna  |  wydarzenia  |  artykuły  |  książki  |  polskie wino  |  galeria  inne strony  |  o/about  |  mój blog

uprawa winorośli »

winiarstwo »

odmiany winorośli »

poradnik winiarza »

podróże/regiony »

ludzie wina »

historia/tradycje »

wokół stołu »

degustacja i ocena »

ekomomia i prawo »

a r t y k u ł y  |  w o k ó ł   s t o ł u

Prolegomena do wszelkiej wiedzy o serach »

29-12-2010  |   Ser należy do najstarszych znanych wiktuałów, od wieków jest też uważany za produkt szczególnie szlachetny. Dawniej ta wyjątkowa pozycja sera brała się stąd, że przynajmniej niektóre jego rodzaje mogły być długo przechowywane i przy tym nie tylko nie traciły na jakości, lecz zyskiwały przez to niepowtarzalny smak i aromat. »czytaj więcej...


Zwykłego grzańca niezwykłe początki »

17-12-2011  |  Gdy za oknem śnieg i mróz, wtedy przypominamy sobie o poczciwym grzańcu. Dziś trunek tenstał się częścią kulinarnej i biesiadnej popkultury, ale nie zapominajmy , że przed wiekami był to jeden z najdroższych specjałów na europejskich stołach. »czytaj więcej...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© copyright by winologia.pl 2008-2011  |  wszelkie prawa zastrzeżone  |  strona przeznaczona dla osób pełnoletnich

strona główna  |  wydarzenia  |  artykuły  |  książki  |  polskie wino  |  galeria  inne strony  |  o/about  |  mój blog