W I N O L O G I A |
||||
o w i n o r o ś l i i w i n i e |
||||
strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about | mój blog |
||||
a r t y k u
ł y | h i s t o r i a / t r a d y c j e
28-03-2013 | W pewnych kręgach europejskich i zamorskich winiarzy ostatnio dość modne stały się białe wina wyrabiane archaiczną metodą długiej maceracji w miazdze winogron. Wina takie zwykło się nazywać „pomarańczowymi”. »czytaj więcej... Zwykłego grzańca niezwykłe początki » 17-12-2011 | Gdy za oknem śnieg i mróz, wtedy przypominamy sobie o poczciwym grzańcu. Dziś trunek tenstał się częścią kulinarnej i biesiadnej popkultury, ale nie zapominajmy , że przed wiekami był to jeden z najdroższych specjałów na europejskich stołach . »czytaj więcej...Narodziny wielkich win tokajskich » 25-10-2010 | Tokaj swoje największe triumfy święcił u nas w XVII i XVIII wieku i ten też okres najbardziej zajmuje historyków i ciekawskich winomanów. Natomiast wciąż stosunkowo mało wiadomo o czasach narodzin wielkich win tokajskich i początkach ich przywozu do Polski, które przypadają na wcześniejsze stulecie. »czytaj więcej... O tradycyjnych technologiach win gruzińskich » 28-08-2010 | Gruzja, to niewątpliwie kolebka światowego winiarstwa, a amfory służyły do wyrobu wina od zarania jego dziejów. Znana od tysięcy lat metoda produkcji wina w zakopanych w ziemi wielkich glinianych dzbanach kwewri nigdy nie została tam zapomniana, a dziś wręcz wraca do łask winiarzy - nie tylko gruzińskich. »czytaj więcej...Filoksera » | 28-06-2010
|
|
|||
© copyright by winologia.pl 2008-2011 | wszelkie prawa zastrzeżone | strona przeznaczona dla osób pełnoletnich |
||||
strona główna | wydarzenia | artykuły | książki | polskie wino | galeria | inne strony | o/about | mój blog |
||||